19.5.09

Holivut Emekçileri - Bruno Kirby




Bizdeki "Yeşilçam Emekçileri" gibi bir şey bu da. Holivut'da da var böyle insanlar. "Belki bir yapımcı yönetmen gelir de, bir filmde ufak da olsa bir rol çıkar..." diyerek kahve köşelerinde okey oynamak zorunda kalmamışlar ya da New York parklarında donarak ölmemişlerdir de gene de sessiz sedasız ortamlardan ayrılmışlar, gereken değeri bir türlü görememişlerdir. Bruno Kirby de böyle bir adam işte. Öleli üç yıl olmuş, oynadığı bir filme denk gelip de, "şimdi ne yapıyordur?" diye baktığımız zaman adamın öldüğünü anlıyoruz. Oynadığı filmlerin bir çoğunda sıklıkla gözükmese de, yan rollerde yer alsa da o filmin en önemli, en dikkat çekici adamı olmayı başarmış çok usta bir aktör.

Bir Kevin Spacey bu kadar ünlü bir aktör olabilmişken, Bruno Kirby'nin kıyıda köşede kalması insanın içini acıtıyor, hayata küstürüyor. Brno Kirby'nin ortamlarda gözükmeye başlaması God Father 2 filmi ile oluyor. Peter Clemenza'nın gençliğini canlandırıyor. Birdy filminde Renaldi rolü ile dikkatleri çekmeye başlıyor. Ve en başarılı olduğu rollerden biri: Good Morning Vietnam da canlandırdığı Teğmen Steven Hauk. When Harry Meets Sally filmindeki Jess de Bruno Kirby. Ve bence oyunculuğunun doruk noktasına çıktığı iki rolü. Donnie Brasco'da canlandırdığı "Nicky", "The Basketball Diaries" 'de hayat verdiği basketbol koçu "Swifty". City Slickers'daki "Ed Furillo" rolünü de unutmamak lazım.



Donnie Brasco filminden sonra artık ne oluyorsa ortadan kayboluyor Bruno Kirby. Oynadığı filmler pek ses getirmiyor. 2006 yılında ise aramızdan ayrılıyor.

No comments: