13.9.08

Baksır



Elbette bütün köpekler güzeldir. Ama köpekler dünyasında baksırın yeri bambaşkadır. Köpek dilinde "baksır", uzun uzun çekilen hasretler sonrası kavuşmayı simgeler ve derler ki "bir baksır, bir kadın ve bir erkeği uzun uzun kokladığı zaman o kadın ve o erkek sonsuza dek mutluluk içinde yaşarlar."

Eğer ciddi ciddi konuşmam gerekirse, bir adet baksıra sahip olan biri olarak bunların gerçekten de çok iyi köpekler olduklarını söyleyebilirim. Karşıdan burnundan soluya soluya bir baksırın geldiğini görüp yürüdükleri kaldırımı değiştiren insanlar, bu çirkin ve korkutucu görünüşün altında aslında altın gibi bir kalp yattığını bilselerdi eğer, bu yaptıklarından çok utanırlardı. Hakkaten de çok uysal bir köpek türüdür bu. Kedilerle, diğer köpeklerle, her türlü hayvanla çok iyi geçinip, bu hayvanlardan gerektiği zaman yardımını esirgemez. Dört yıldır yaşıyoruz bununla, daha tek bir hayvana, başka bir köpeğe terbiyesizliği olmadı.

Asil ve hüzünlü bir köpek türüdür baksır. Duruşu, bakışları insanı bir tuhaf eder. Kızamazsın edemezsin buna. "Ben ne acılar çektim de bu duruşu, bu bakışı, bu olgunluğu kazandım, senin azarların, küfürlerin mi beni üzecek, hadi ordan!" şeklinde bakan bir canlı vardır karşında ve o anda çaresiz kalırsın.

Baksırın tek sorunu, çok hassas bir nefes alıp verme sistemine ve burna sahip olmasından ötürü horlamasıdır. Bir büyüğü tek başına bitirip sızmış insanlar gibi yeri göğü inletirler. Sırf bu hassaslıklarından dolayı çok koşturulup yorulmamaları, sıcak ortamlara sokulmamaları gerekir. Gene de büyükbaş köpekler arasında labrador ile birlikte en uysal, oyuncu, çocukla çocuk, büyükle büyük olabilen, saldırgan olmayan bir köpektir.

İşte bu da bizimki dostlar. Ne kadar büyümüş değil mi? Eeee zaman böyle çabucak geçiyor işte, köpekler büyüdükçe bizler küçülüyoruz. Göster olm amcalara teyzelere pipini ne kadar büyüdüğünü onlar da görsün. Haha utandı keranacı. Utanma olm, utanma Sherman. Evet evet adı Sherman, anlamını biz de bilmiyoruz. Barınakta adını Sherman koymuşlar, biz de değiştirmedik. Barınak gönüllüleri üç kez okumuşlar adını kulağına ezan eşliğinde sakın değiştirmeyin dediler. Biz de korktuk değiştirmedik.


Bakın bakın gösteriyor pipisini, aferin benim akıllı olm. Şimdi bi de dün öğrendiğimiz şarkıyı söyle teyzelere. Hangisi mi? "Tren gelir hoş gelir ley ley lümülümüley....". Hadi olm hadi. " Odaları boş gelir...."


No comments: